torsdag 6 oktober 2016

Fru Infertils IVF-skola DEL 1: PROTOKOLLET

IGoderafton mina kulisskrypande kissemissar! Jag har förstått att ni alla är sugna på att få följa med i IVF:ens förlovade värld utifrån det rungande bifallet i kommentarerna på mitt förra inlägg, och denna fruga är minsann inte sen på att oblige! Så, härmed förklarar jag Fru Infertils IVF-skola ÖPPNAD!


DEL 1: PROTOKOLLET

I denna första del ska vi fördjupa oss i själva IVF-protokollet. Eller, planeringen om man så vill. De ser olika ut på alla kliniker, det ni här ska få se är protokollet från Sahlgrenska samt för det långa protokollet. Det ni här ska få se är dessutom min EGEN PRIVATA PLANERING för min andra (och senaste) IVF- behandling som genomfördes i julas/januari 2016.  Bara att bläddra i den och ta foton på den fick mig att känna mig ledsen just nu, vilket förvånade mig lite grann. Var oförberedd på att det skulle kännas så mycket. Sidorna är söndertrasade och kladdade i och bläddrade i. Datumen och bockarna i kanten är fyllda med så mycket hopp och drömmar. Varje steg framåt var ett steg närmare bebisen. Trodde vi. Då hade vi två hela behandlingar och alla möjligheter framför oss. Nu har vi bara en behandling kvar och merparten av chanserna bakom oss. Det är skillnad. Buhu ;´(
Med det sagt, så går vi vidare.

 Bilden ovan, sida 1 berättar om när jag hade min mens. 20 dagar efter det ska jag börja med nässpray. Det är det som står under Nedreglering. CD är kort för cykeldag. (Imorgon är för övrigt min CD 20 i denna cykel, dvs jag börjar med nedreglerande nässpray.) Jag kommer att göra ett separat inlägg om alla medicinerna man tar i IVF-skola dag för dag del 2 som kommer imorgon. Nu kör vi bara själva planeringen.

Som ni ser tog vi inget blodprov av östradiol i den behandlingen, det är överstruket. Det är lika olika hur man gör med det, denna gång på IVF3 ska vi faktiskt ta ett extra blodprov där.Sida 2 så ser ni att besök med barnmorska och läkare är satt i parentes. Eftersom detta var min andra behandling gjorde jag en så kallad "telefonstart". Jag visste ju redan hur man gör med alla sprutor så jag fick planeringen hemskickad på posten och satt i ett telefonsamtal med barnmorska och gick igenom.

Sen kommer det RIKTIGT KLUDDIGA som gav mig rejäl PANIK första gången jag såg det. De måste ju kunna koppla in en pedagog som kan illustrera det där bättre? Jag känner en kickass grafisk formgivare och jag har tänkt be henne göra en illustration av hela planeringen enligt en tidsaxel i min bok, en planering man faktiskt FATTAR. Men nu är det alltså såhär det ser ut på Sahlgrenska och just nu fattar jag ju den helt utantill och har inte ens FYLLT I datumen på min tredje planering som kom med posten härom veckan. Jag har lagt in den i ett skåp bara. Business as usual. Men om jag ska förklara ovan så är det ni ser ett hormonschema. Man startar med hormoninjektionerna efter cirka 2 veckor på nedreglering.

Horisontell axel är dagar, där har jag fyllt i med datum.
Vertikal axel är olika hormoner eller ingrepp. Som ni ser gick jag på Suprecur - gulmarkerat  (vilket är nässprayen och som för att krångla till det står LÄNGST NED på listan, fast man tar det först och där anges att man ska ta 1 sprut 3 gånger om dagen. I själva verket har man redan tagit 2 sprut 3 ggr om dagen i två veckor, men här ändras det alltså till 1 sprut bara. Vilket tog mig en evighet att räkna ut. Sen tog jag Gonal-F, vilket alltså är det stimulerande hormonet som tas en gång om dagen medelst injektion i magen. Ni ser just min dos, 250 enheter. Alla får olika, och en del tar hormonet Menopur också/istället, etc. Men jag är lite school book example och de flesta gör lite som jag. Fast kanske inte så mkt hormon då, jag är ju numera så jävla GAMMAL så man får fan sprojta igång äggen om man ska få nåra. Suck. Moving on.

På stimuleringsdag nr 6 ser ni att jag antecknat ett blodprov med en stjärna på morgonen. De kollar hur mycket Östradiol man har i kroppen, och bevisligen hade mina nivåer skyrocketed, för ni ser att jag strukit över min dos och ändrat den från 250 till 200 och dagen efter ner till 150. För höga nivåer riskerar överstimulering, och det vill vi INTE. Ni ser också att de satte in ett ultraljud redan morgonen efter blodprovet. Normalt väntar man lite, men de ville kolla pga mitt höga blodprov. Så, sänkt dos, och vi bestämmer ett datum för ÄGGPLOCK. Stimuleringsdag 11 tar jag alltså en annan sorts spruta, Ovitrelle, (jag har skrivit ÄL-spruta längst ned) och den fyrar av äggen så de lossnar ganska exakt 36 timmar senare. Dag 12 är medicinfri och dag 13 blev det alltså äggplock, som ni ser har jag skrivit ÄP längst ned. Dag 15, dvs 2 dagar efter äggen plockats ut, är det sedan dags för återföring.

Gick det för snabbt? För krångligt? No need to worry, man får ett papper till förstår ni, stay tuned, här nedan får ni veta lite mer detaljer om Ovitrelle och ägguttaget på sida 3 i planeringen!


Som ni ser här ovan drar det också igång ett FJÄRDE hormon här i leken, hittills har vi ju bara pillat i oss nedreglerande Suprecur, äggstimulerande Gonal-f, och äggavfyrande Ovitrelle. Nu trodde vi ju att vi skulle få koppla av efter allt detta, nej nej nej, nu börjas det med Lutinus, som progesteron. Kroppen vet inte att den har ägglossat så man måste tillföra detta hormon som kroppen normalt producerar efter ägglossning, och som hjälper embryot att må bra, och som ger en pms-symptom (vilket är skälet till om man aldrig vet om man är preggo eller bara en bitch eller gudförbjude, både och ;)) I ivf är det ingen hejd på härligheterna, här tillför vi en DUNDERKUR av detta helvetiska hormon. Samtidigt som........_

TADA: Vi för tillbaka ett embryo! Sida fyra i planeringen är också den sista. Här får vi detaljerna för embryoåterföring samt officiell testdag, som jag krattat ner i marginalen.

Snipp snapp snut, här är IVF-sagan slut!


(Ps, om du inte vet vad du ska skriva, men väldigt gärna vill skriva något för att acknowledge den stora insats och prestation jag gjort i detta inlägg, så går det bra att skriva I FUCKING LOVE YOU FRU INFERTIL i kommetarsfältet nedan. Seså. Copy paste!) 

12 kommentarer:

 1. I FUCKING LOVE YOU FRU INFERTIL!

  SvaraRadera
 2. I FUCKING LOVE YOU FRU INFERTIL!

  Vi genomgår vår IVF-behandling just nu, vi har kommit så pass långt att vi nu väntar på hur många av äggen som blir till blastocystor. Alla små lymlar kommer att frysas ner, då överstimulering är en överhängande risk.
  Följer dina uppdateringar med spänning. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag önskar dig den största LYCKA TILL! Vilken skit med överstimulering, det enda man vill när man gjort plocket är ju att få ett embaby på plats direkt!! Men vi hoppas nu att det gått bra, nu har du fått besked väl??

   Radera
 3. Men tog du ingen orgalutran eller liknande för att inte ägglossa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På långt protokoll går man in i klimakteriet innan man ens får börja med stimulering o det är nedregleringen, dvs nässprayet som står för det. O som du ser i planeringen ovan så fortsätter man med nässpray varje dag även under stimuleringen o detta då för att förhindra ägglossning.

   Radera
 4. I FUCKING LOVE YOU FRU INFERTIL!

  SvaraRadera
 5. Precis som unknown noterar jag att du inte tog orgalutran som en gör vid kort protokoll, då smackas det nämligen på med dubbla sprutor fr.o.m. dag 5, för att förhindra ägglossning. (Skönt blågrön mage efter alla nålar..) Jag gissar att nässprejandet som en kör med vid långt protokoll står för den biten som orgalutran gör vid kort, bara tillförs vid olika tidpunkter?.
  Fucking Love you fru Infertil - glömde copy -
  Från en gammal ivf-räv som just gjort sin sista behandling nånsin. Och det blev inget syskon av den - men än så länge ett litet em i frysen (för första gången på 7 behandlingar - aldrig får en sluta hoppas som min partner så galghumoristiskt sade). I' m still standing. Och följer din dag för dag som det sista jag gör i ivf-svängen, sen ska jag fan i mej leva livet utan ivf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gissar helt rätt :) Nässprayet försätter kroppen i klimakteriet, o det tar man totalt i fyra veckor o det är på alla sätt o vis total misär. :(

   Hoppas på din lella snögubbe!! ***

   Radera
 6. Fnitter fnitter but i do fucking love u fru infertil���� men jisses vad olika det verkar vara. Jag kör på RMC i linköping och jag har aldrig fått protokoll. Men det kanske beror på att jag kör korta.. Tycker det är supernice att du skriver dag för dag����

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Em, du min lilla favoritpingla! <3

   Radera
 7. I FUCKING LOVE YOU FRU INFERTIL!

  SvaraRadera