lördag 20 februari 2016

Score board: Så här gick min IVF-behandling

Wells, alla vet ju redan att det sket sig i slutändan så i termer av manusförfattare kanske det inte är Fru Infertils nästa jobb så att säga. Men jag tänker ändå berätta, i detalj, hur denna IVF-behandling gick. Det gör jag för att jag vet att ni är många här som läser och som står inför era IVF:er och som undrar över olika steg, allt känns så himla abstrakt när man läser och kanske även ni som följt mig på Instagram (välkomna ni som inte hittat dit! Sök på fruinfertil!!) undrar lite över hur allt hängde ihop.

Så här kommer mitt behandlingschema inklusive utfall.

25 dec: Start nässpray Suprecur, 2 sprut 3 gånger om dagen (denna runda blev jag enormt deprimerad. Om det beror på Suprecuren eller mörkret eller allmänna läget vet jag inte, men jag hade fler än en dag då jag bara inte kunde resa mig ur soffan. Jag åt och hatade.)
13 jan: Start injektioner i magen, Gonal-f 250 iU. Suprecur dosen halveras.
18 jan: Blodprov kl 08:00
18 jan: Telesamtal med kliniken för resultat, dos Gonal-f trappas ned, först 200 iU (pga mkt höga nivåer Östradiol samt inkallelse för ultraljud redan morgon efter
19 jan: Ultraljud för att kolla äggblåsor. 8 äggblåsor i vettig storlek, några små på g. Dos ytterligare nedtrappad till endast 150 iU gonal-f.
23 jan: Slutar tar nässpray efter lunch, tar ägglossningssprutan Ovitrelle kl 21:30.
24 jan: Medicinfri dag. OH THE JOY!! (Bästa dagen i hela cykeln enligt mig :))
25 jan: Äggplocksdagen. Incheckn kl 07:30. Tog en lugnande på morgonen, gav ej effekt. Mycket smärtsamt plock.
27 jan: Återföring kl 14.00. Här fick vi besked att de tömt 11 äggblåsor. 10 av dessa innehöll friska stora fina ägg och ALLA TIO blev befruktade. Ett tvådagarsembryo återförs, samtliga resterande sätts på sk långtidsodling för att bli blastocyster (fem-sex-dagar gamla.) (På min förra IVF fick vi ut fem ägg, fyra överlevde men bara två blev befruktade). Embryologen och läkaren myser över vår goda äggkvalité denna gång, de menar att vi har tio väldigt fina embryon på gång och att prognosen ser god ut.
Jag börjar med Lutinus, progesteron som förs upp vaginalt tre gånger om dagen, tills vidare.
28 jan: Jag är enormt svullen. Magen gör fruktansvärt ont och står ut som en tunna. Sjukskriver mig i fem dagar totalt. (Det är ingen komplikation visar det sig, iaf inte i termer av överstimulering, utan det är en helt "normal" stressreaktion. Magkatarr, eller annat jävulskap, jag vet inte, men jag blir helt däckad, sover inte på nätterna och mår fruktansvärt dåligt.)
1 feb: Brevet från kliniken kommer med besked om hur många embryon som klarat sig till frysen. Av våra 9 fantastiska fina underbara chanser har 2 stycken frysts in. Mannen jublade. Jag grät. Han är a glass is half full kindofguy... Jag är VART FAN TOG MINA ANDRA SJU ROCKING FUCKING EMBRYOS VÄGEN?!!?-kindagirl....
8 feb: Ovitrelle har officiellt gått ur kroppen. Kan ge falskt positivt. Efter denna dag kan vi lita på eventuella positiva besked på graviditetstester.
10 feb: Jag får indikation på teststickan att något är på... En svagsvagsvag strimma... Fyra dagar kvar till beräknad mens, som alltså infaller två veckor efter äggplocket.
11 feb: Strimman är kvar. Jag tar ett digitalt test som säger Inte gravid.
12 feb: Strimman är kvar. Jag tar ett digitalt test som säger Inte gravid.
13 feb: Strimman är kvar. Jag tar ett digitalt test som säger GRAVID.
14 feb: Dagen D, självaste bimdagen - jag tar ett digitalt test som säger INTE Gravid.
17 feb: Officiell testdag. Detta är dagen då kliniken vill veta mitt resultat. Jag ringer och berättar och får då veta att embryot de satte in var av absolut högsta kvalité. Och att de två som är i frysen är så bra som de kan bli. Och jag får ett datum för nästa återföring av ett fryst embryo. Det kallas för att göra ett FET (Frozen Embryo Transfer).  FET får man göra tidigast sex veckor senare, dvs jag måste ha en helt ren cykel däremellan, och sen vid ägglossning ringer jag och säger hej hej, och fem dagar efter det får jag sätta in mitt fem dagar gamla embryo.

Så funkar det, typ. Huruvida vi verkligen ska göra återföringen om fem-sex veckor återstår att se. Jag behöver en paus. Kanske längre än sex veckor. Och just ja, en annan komplikation, jag gick upp fem kilo på två veckor. Sen gick jag ner dem på cirka en vecka och nu väger jag som jag gjorde innan jag började behandlingen. Men det var verkligen helt sjukt att se mig själv ballonga upp på det där sättet, jag som SLITIT mig ner i vikt för att få så bra chanser som möjligt.

Men nu vet ni. Sådär kan det se ut på ett ungefär. I IVF-sammanhang tror jag att jag är rätt "normal". Jag har inga funna fel, jag är i en hyfsat fertil ålder (34 år) och jag reagerar bra på mediciner och annat. Så, är du typ som jag, så kan du ställa in dig på typ ovan. Fast förutom mitt minus då. Det hoppas jag av hela mitt sargade hjärta, att du slipper. <36 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dig! Jag hoppas av hela mig att nästa återföring kommer att vara The återföring för dig. Kram!

  SvaraRadera
 2. Nu verkar det som att jag tagit min sista Enanton spruta (endometrios) och ska börja spraya Synarela tre gånger om dagen med start 8/3.Alltså börjar vårt skitlånga protokoll trilla över i ett normallångt nu. Har såklart tusen och åter tusen olika funderingar i huvudet. En av dem är hur tusan en virrpanna som jag ska komma ihåg att ta med sprayet överallt och komma ihåg att puffa tre gånger om dagen... hur gjorde du? Har man ett spray hemma och ett i väskan liksom? Sätter man påminnelse på telefonen som ringer morgon, middag och kväll? Snöre runt pekfingret? Kram Ica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Ica! Så, dags för dig snart, förstår att det känns nervöst och spänt! Att komma ihåg nässprayen var ingen utmaning första vändan för mig, att ivf:a tog över ALLA tankar, det var snarare så att jag räknade ner minuterna till nästa nässpray... Så jag har tyvärr inget knep för att minnas. Men en bra grej jag gjorde för att inkludera min partner mer var att jag satte ett litet hårband runt själva tuben som nässprayen ligger in. Så när jag tagit morgonsprayen satt hårbandet längst ned, då kunde mannen se själv runt eftermiddag att jag inte tagit ännu, men när jag tog så flyttade jag upp bandet till mitten. Vid sista sprayen satte jag den högst upp. Så det var ett bra sätt att dela bördan lite... Annars hade jag sprayen i väskan hela tiden på samma ställe, hemma eller borta. Kram och STORT LYCKA TILL!

   Radera
 3. Tack för att du delar med dig. Jag ska köra igång mitt första IVF försök på tisdag. Just nu är jag nervös och förhoppningsfull. Vet att chansen att lyckas på första försöket inte är jättestor men känner att jag måste hoppas för att inte gå under. Jag hoppas så att ni kommer lyckas med ert FET.
  Vet du vad det är för skillnad på Suprecur och Synarela? Jag kommer spraya två gånger per dag, undrar varför det också är olika :/
  Hoppas att du mår okej efter omständigheterna.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susse, kan gott förstå att det är med blandade känslor du sätter igång. Att lyckas på första försöket har dock samma chans som att lyckas på tredje, det är inte så att kroppen blir mer och mer redo för varje behandling, utan var och en av behandlingarna har samma chans. Du kan mkt väl lyckas på denna första, eller nästa, eller gången efter det. Ungefär som att slå en tärning. Det är lika stor chans att du får en etta första gången du slår, som andra.

   Jag är inte expert på medicinerna, men jag skulle tro de har olika styrkor, eftersom du sprayar två ggr om dagen istället för tre.

   Jag mår ok efter omständigheterna, precis så :)

   Kram

   Radera