söndag 10 april 2016

Stötta den som inget vet

Nu ska jag skriva om en känslig sak (till skillnad från allt annat Fru Infertil skriver om, som vi alla vet är ytliga väder-och-vind-ämnen ;)) och jag ber inledningsvis om ursäkt för alla ömma tår jag kan tänkas trampa på, men jag tycker ändå att detta måste sägas. Och som vi också alla vet, så är Fru Infertil en person som tar bladet från munnen och säger vad jag verkligen tycker och tänker. Här är allt sant. Allt kanske inte är snällt, men allt är iaf sant. ADORE IT, or leave it.

Så med denna braskande inledning, går jag rakt på sak.

I barnlöshetskretsar är graviditetstest en stor fråga. Det är förstås en stor fråga även för personer som alldeles nyss börjat försöka få barn, men för infertila når det helt nya nivåer. Marknadens allra flesta graviditetstest ger ett i princip BOMBSÄKERT svar på din bim-dag. BIM står för dagen för beräknad icke-mens. Knepigt ord, jag vet, men så är det. Det är alltså den dag mensen normalt skulle komma, men som vi hoppas den inte kommer. Bim brukar infalla på ett ungefär 14 dagar efter ägglossning, och det gäller även i ivf-sammanhang, där ägglossning alltså är dagen för äggplock. Ergo, två veckor efter det pirrat till rejält, alt gjort asontihelvetet för oss ivf:are, är det dags att ta ett prov och om det säger GRAVID på dagen för mens så är du gravid, och om det säger INTE GRAVID (eller inte uppvisar ett extra streck eller vad det nu är för test du tar) så är du inte gravid. Sammanfattat så är det faktiskt så, och det med väldigt få undantag. (Förutsatt du följt instruktionerna.)

I infertilitetskretsar hänger det en väldig massa desperata ledsna personer som tar graviditetstest efter graviditetstest, och så får de minus dagen innan bim, eller dagen för bim, eller dagen efter, och så lägger personen upp en bild på det och undrar om det kanske är för tidigt att testa. Och då finns det alltid ett antal personer, som i ALL VÄLVILJA svarar "DET ÄR FÖR TIDIGT! JAG FICK PLUS FÖRST TVÅ DAGAR EFTER BIM!!!" Det finns också de som skriver om att deras blödningar satt igång, men kan jag ändå vara gravid, hoppas och önskar de, och då stämmer ungefär samma kör in: "JAG BLÖDDE PÅ MÅNDAGEN MEN FICK PLUS PÅ TORSDAGEN. DU KAN VARA GRAVID!! GE INTE UPP!"
För egen del, och det har ni som hängt med mig på instagram kanske märkt, kommenterar jag aldrig på bilder på folks graviditetstester där de ber oss tolka plus, om de fortfarande kan vara gravida fast de börjat blöda dagen efter BIM och graviditetstestet säger nej. Det största skälet till att jag inte kommenterar är att jag faktiskt inte vet, och vad jag eventuellt TROR har ju ingen som helst inverkan på om personen i fråga faktiskt är gravid eller inte. Är det fem eller sex dagar före bim så vet vi ju inte om personen är gravid eller inte, baserat på ett test. Får man minus en dag före bim börjar det i sanning se mörkt ut, och på bimdagen (förutsatt att man vet vilken dag som är den verkliga bimdagen, dvs har stenkoll på sin ägglossning och sin lutealfas - tiden från ägglossning till mens som också den kan variera) är det i princip... kört. I hate to say it, men tar man ett ordentligt graviditetstest på rätt sätt och följer instruktionerna och det säger negativt på dagen för beräknad mens, då är det med allra högsta sannolikhet negativt. Allt annat är väldigt osannolikt.

Så med det sagt, tycker jag faktiskt inte det är så snällt att komma med sina egna "Jag fick plus då och då"-historier när de historierna inte är applicerbara på den situationen som ligger för handen.
Hur väl vi än vill, så kanske vi ska försöka undvika att använda oss av anekdotisk bevisföring som i dessa fall blir rent missvisande, för personer som är helt utom sig av stress och förtvivlan. Det räcker, tycker jag, att säga "jag hoppas att du får plus" eller "jag är ledsen för din skull", om man ska kommentera något alls. Vi har som människor ett kompulsivt behov av att göra varandra glada, och det är ju i grunden bra, vi vill säga något som får den andra att må bättre för stunden, men det leder tyvärr till att en massa barnlösa människor stressar upp sig och får sitt smärtsamma hopp förlängt dag efter dag och vågar/vill inte lita på graviditetstestet som säger till dem att du är inte gravid, med 99,9 procents säkerhet, utan tar istället sin smäll tre eller fyra dagar senare, när mensen kommer igång. Och fortfarande då, kan det finns dem som peppar och hejar "ge inte upp, jag själv blödde mycket i början av min graviditet". I början av din bekräftade graviditet ja, men den här personen är högst troligen inte gravid och har just fått mens som ett kvitto på det...

Det  känns bra, men det är inte alltid snällt att peppa. Ibland är det bättre att inte säga någonting alls, eller att uttrycka ett par vänliga ord av stöd istället. Jag har själv varit den som lagt upp bilder på tester och hett önskat någon form av lättnad, att någon ska säga att de ser nåt, att jag är gravid. I efterhand är jag tacksam mot dem som aldrig kommenterade, och inser också varför. Snällt och tyst lämnade ni ett litet hjärta, eller ingenting alls. Ni visste, vad jag vet nu. Ingen vet. Och vi ska respektera varandra nog för att erkänna det. 





2 kommentarer:

  1. Stående freakin ovationer!!!

    SvaraRadera
  2. Vet inte om du är SATC-fan, men kunde inte låta bli att komma och tänka på detta... http://youtu.be/01gDf_Tr6YU

    SvaraRadera