lördag 5 mars 2016

Låt oss prata om nålar!

Detta är ett ämne jag under en tid har undvikit, för jag vet att det, tillsammans med några andra närliggande, väcker mycket känslor i termer av skuld och skam. Så, låt mig först börja med en disclaimer; Jag vill på intet sätt skuld- eller skambelägga kvinnor (livmoderbärare) som väljer detta alternativ. Det är inte ert fel, men jag menar att ni är lurade. Blir lurade. Av kvacksalvare. Och nu har tiden kommit då jag vill och måste sjunga ut.

Såhär:

I infertilitetssvängen kommer du förr eller senare stöta på en massa välmenande råd om saker som kan öka infertiliteten (om du inte har en medicinskt påvisad orsak till barnlösheten. Då ska du förstås behandla den, eller ta hänsyn till den på olika sätt). Ett par av dem är helt korrekta och vetenskapligt belagda. Det handlar framför allt om att sluta med rökning och att inte bära på alltför mycket övervikt eller alltför mycket undervikt (då det kan störa ägglossningen bland annat). Du ska inte heller äta vissa läkemedel (det står på förpackningen vilka), varav Ipren och dess kompisar är de mest kända. Rökningsrådet gäller såväl män som kvinnor, viktråden gäller framför allt kvinnan. Sen ska du inte knarka eller hålla på med andra extrema grejer åt olika håll. But that is pretty much it. Jag menar allvar. Du borde bli gravid om du inte håller på med ovan grejer för mycket, eller andra farliga saker. Många andra blir dessutom gravida TROTS dessa barriärer. NÄSTAN ALLA blir gravida. Så är det. Det är SJUKT ovanligt att vara infertil. Jag tycker att hela infertlitetsstatistikgänget har gått lite bananas. Det finns en kampanj som sprids i sociala medier som talar om "1 out of 8", ååååh det är såååå många som är ofrivilligt barnlösa..... Och ja, det stämmer ju. Delvis. 1 av 8 blir inte gravida... På ett år!  Men de som inte har blivit gravida spontant på två år och därefter är jättefå. Jag fattar att år ett är tufft, hey, jag har varit där, men att som oförklarligt ofrivilligt barnlös träffa tvåårsstrecket och sen treårsstrecket... Det är ovanligt!  Fru Infertil kan inte den exakta procenten och har inget intresse av att bli nästa Dr Fertil heller, men min huvudpoäng är såhär:

Nej, det är inte så himla vanligt att inte bli gravid!! Tvärtom. Det är sjukt ovanligt. Och har du inte blivit det, trots att du "borde" så finns det inte så jädra mkt du kan göra åt saken.  Du kan hålla "normalvikt" (vad nu det är, det kan vi ta i ett helt annat inlägg men jag pratar alltså ganska extrema variationer, inte fem eller tio kg åt endera hållet) och lägga av med rökning och eventuell annan överanvändning av starka droger. Men that´s pretty much it. Ett råd de flesta redan följer i sitt vanliga leverne faktiskt. (Och gör du inte det, så klandrar jag dig inte. I know how hard it is... Som sagt, ett annat inlägg om hela viktgrejen...)

Men, något du definitivt inte blir mer gravid av, är att sticka nålar på valfria ställen i kroppen. Ja, nu kommer jag till poängen. Akupunktur. Jag kastar mig rakt ut. För att jag vill och kan och du kan sluta läsa nu om det är så att akupunktur på olika sätt ligger dig väldigt varmt om hjärtat eller är ditt nästa steg i behandlingen eller vad det nu kan vara, som sagt, jag vill verkligen inte kränka någon. So consider your self warned, here goes:


Akupunktur är ett satans RAPPAKALJA när det kommer till infertilitet. Det gör mig pissed off på helt nya nivåer.

 Det har haft viss påvisad effekt när det gäller smärtlindring och stressreducering av olika slag, men ingen vet om effekten kommer av nålarna i sig eller av det faktum att man möter en människa som bryr sig om en, frågar hur man mår etc. Men som vi alla (?) vet, har stressnivåer inte med infertilitet att göra. Det kan påverka libidon förstås, som i sin tur kan påverka chanserna för bebis, jag menar gängar du inte blir det ju inga barn (om du är i en heterorelation), men i sig har inte stress någon påvisad effekt för graviditetschanserna.

Akupunktur har noll och ingen påvisad effekt för att bli gravid. Däremot finns många akupunkturkliniker som marknadsför sig själva på det sättet. Hej, kom hit, vi kan behandla infertilitet. Att det där inte är olagligt är beyond me. Desperata kvinnor på gränsen till sammanbrott lägger all sin tillit och hela sin plånbok till konsulter som sticker nålar på valda ställen, och tror att det skall hjälpa dem. De betalar dyra pengar för att så göra. Det gör mig så ledsen. Sen finns det såklart dem som gör akupunktur, och blir gravida, och sen skrålar ut sitt budskap. Jag har själv fått tipset från välmenande kvinnor ett onämnbart antal gånger. Och jag vill inte kränka eller vara taskig eller put them down, så jag säger det inte till dem direkt, men jag säger det här: Slump. Rat´s ass chance. Det hade gått ändå. För ingen nämner ju alla de där tillfällena de gör akupunktur men INTE blir gravida.


Believe u me. OM akupunktur verkligen hade varit en verksam modell, så hade era läkare skrivit ut det direkt. SNACKA billigare och snabbare och sparat lidande på att köra lite nålar i kroppen direkt, istället för dyr utredning, dyr ivf etc. Nej, det finns ingen konspiration eller hemligt österländskt vetande som västerländska medicinen vägrar ta in. Det finns bara pengakåta personer som utnyttjar dig.


Shame on you alla akupunkturkliniker som marknadsför att ni kan behandla infertilitet. Hade jag orkat hade jag listat each and every one of you här på denna blogg. Sluta genast. Ni utnyttjar redan svaga och desperata människor som provar vad som helst för att komma framåt.

SÅ. Nu har Fru Infertil rutit och hon har rutit rejält. Jag har funderat och sparat på detta inlägg länge. Nu är tiden.

Över och ut, från en fru som alltid är på er sida <3

17 kommentarer:

 1. Har tidigare läst när du skrev att du inte kommer att göra akupunktur/kosttillskott/diverse random behandlingar, eftersom det mesta inte är evidensbaserat och bara kommer att kosta en miljon kronor och skapa begär efter att prova mer. Jag tänkte på det, och känner samma sak (på väg in i IVF-svängen). Det är lika bra att dra gränsen här och nu. För att få peace of mind. För att inte tänka att man borde gjort det lite till. Träning, bra mat, levnadsglädje (när möjligt)... Såna saker kör jag på istället. Ps. Vill gäääärna läsa detta vikt-inlägget som du säljer in! (Som fellow kämpande med vikten, dock rätt vältränad men ändå för högt BMI enligt den maaagiska BMI-gränsen) /Anna, www.nouw.com/bergochdalvana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just så har jag gjort, för peace of mind. Det är som med telefonförsäljare, jag har tagit samma beslut där, spelar ingen roll vad de erbjuder, jag säger nej ändå för principen är NEJ TILL ALLT VIA TELE. Ungefär så gör jag i ivf-svängen. NEJ TILL ALLT SOM INTE MIN DOKTOR SÄGER ATT JAG SKA GÖRA.

   Gå ner i vikt, sa de. Så det gjorde jag. 15 kg hurra för mig. Men där drog jag gränsen. Jag dricker kaffe o alkohol o snusar åxå i långa perioder (lägger av när jag ivf:ar) o det enda kosttillskott jag äter är folsyra. O det har ju inte med fertilitet att göra dock utan för att motverka sjukdom hos ev bebis.

   Jag ska försöka skriva viktinlägg till helgen :)

   Radera
 2. Ååååh känslan när man skrivit världens längsta kommentar och den försvinner…
  Jag håller med dig kring akupunktur men samtidigt går jag själv på nålar (pun intended). Jag tänker att det knappast skadar att ligga still en timme mitt på dagen, tre gånger i veckan och reflektera över min tillvaro men jag köper hela ditt resonemang.

  Det som däremot retar gallfeber på mig i fertilitetssammanhang är det här med evidensbaserad behandlingsnytta och FLs förmåga att avfärda ALLA alternativa metoder med hänvisning till det. I många fall, tex akupunktur är jag med på tåget (även om jag själv sitter på tåget) men gällande mycket annat så är det faktiskt inte så att avsaknad av bevis är direkt kopplat till avsaknad av effekt (även om det naturligtvis ofta är fallet).

  Som exempel så kom jag ganska tidigt i processen i kontakt med ämnet DHEA som många vittnar om ska hjälpa sånna som mig, dvs personer vars äggstockar ligger sisådär en 10-15 år före resten av kroppen när det gäller åldrande. Såldes var det något som jag tog upp med min FL nästan direkt och möttes naturligtvis av “det är inte bevisat och inget att fundera kring”. Sådär i början på IVF-resan tänkte jag inte mer på det, men nu i slutet så har jag forskat vidare i frågan med hjälp av mina föräldrar som båda arbetade inom världens mest reglerade och kontrollerade affärsområde, nämligen läkemedelsindustrin (jag har hört otaliga historier under min uppväxt om effekter och bieffekter som förminskas och/eller avfärdas som ett resultat av den omfattande byråkratin, men det är en separat uppsats).

  I fallet DHEA är min personliga uppfattning (ej evidensbaserad men grundad på i princip alla publika forskningsrapporter som jag har kunnat komma över) att det gör skillnad för många. Upp till 35% vill jag hävda men det beror naturligtvis på hur “gamla” dom där stackars äggstockarna är (mina är apgamla tyvärr). Att det inte anses “bevisat” beror i princip endast på att det saknas placebostudier. Viljan att utföra placebostudier finns naturligtvis men det finns inte tillräckligt många kvinnor som är beredda att ingå i en då det i praktiken kan innebära att de förbrukar sin sista chans till att få ett eget genetiskt barn. Who can blame them liksom?

  Hade jag varit mig själv och inte trött på livet och universum så hade jag tagit fighten för det här med min FL på vårt nästa samtal där de ska remittera mig vidare till KS för placering i äggdonationskön, men jag inser att han har sina reasons och jag har mina så jag ställer mig snällt i kön och avslutar all aktiv fertilitetsbehandling för annars får man minsann inte stå i kön (ytterligare en störd regel). Istället bokar jag en liten trip till en specialklinik i New York i april, för lets face it, den där kön är lång och jag betvivlar att Sverige och USA delar behandlingsdatabas sinsemellan.

  Naturligtvis ska en läkare använda sig av beprövade metoder, men jag tycker också att det är deras plikt att följa med i utvecklingen och åtminstone presentera informationen som den är istället för att avfärda den totalt.

  Ledsen för uppsatsen (den andra i ordningen), jag är lite uttråkad här på min solstol i Dubai. D-vitamin är nämligen också bra för oss AMH-losers (men inte fullt bevisat) och om det är något jag planerar att berätta för min framtida avkomma, så är det att jag gjorde ALLT för att han eller hon skulle få finnas…

  /Spindeln

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är jätteglad att du tog dig tiden att skriva om ditt inlägg för det var otroligt intressant!

   Självklart är det inte så att allt som ännu inte är bevisat är utan effekt, som du säger finns det ju massor av saker som det inte finns studier på ännu ens, eller inconclusive studier. Men så finns det ju sådant som är beforskat, t ex infertilitet och akupunktur, och där har man inte kunnat finna någon påvisad effekt. Vilket är vad som gör mig pissed off, då det finns de som marknadsför sig med att de kan behandla infertilitet. Men där var vi ju redan överens.

   DHEA är något jag inte hört talas om, men i det här fallet låter det ju enligt vad du beskriver som att man inte avfärdat DHEA som en hjälp för personer i din sits, utan snarare att man inte kunnat bevisa det pga brist på försök, o det är ju mkt riktigt en annan sak, om det t ex är något man fortfarande utreder.


   Du får skriva hur många uppsatser du vill t mig o särskilt om hur det går för dig här framöver. Jag hoppas innerligt du får ha det där samtalet med ditt barn en dag! <3

   Radera
 3. Jag håller med. Jag hade nästan dåligt samvete för att jag inte testade "allt" som alla andra verkade göra. Klokt inlägg. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att ha det samtalet i huvudet är asjobbigt. Jag fann mig själv stå o överväga att inte dricka morgonkaffet under en period där initialt o jag fick åxå flera kommentarer här i bloggen, har de kollat det o det värdet, vet du hur dina nivåer ser ut på det o det. Jag blev helt utmattad på förhand, o det var ungefär då jag sa stopp. De har utrett mig. Nog så. O jag gör vad jag kan. Dvs, jag gängar på o jag gör mina behandlingar. För mig är det nog. Men återigen, med respekt för att alla är olika o vi har olika resor.

   Radera
 4. Alla väljer sina vägar och vad som passar dem. Jag personligen tyckte akupunktur var fantastiskt! Det lindrade min huvudvärk och jag blev lite avstressad i den senaste färska stimuleringen. Jag tror inte det är bluff och båg, men som mkt annat behöver det inte hjälpa alla! Det jag tror akupunktur kan göra är att göra en lite avkopplad mitt i allt ( välmående) och öka blodflödet genom livmodern etc. Därför föredrar jag när man får akupunktur precis innan och efter insättningen. Jag skuldbelägger ingen som inte testar/ vill göra det. Jag testade. Om det var det eller " tur" vet jag inte- men jag blev gravid denna gång :) Likaså min ivf vän ! Jag tror inte man ska underskatta metoder som är lite utanför de västerländska , varför inte se dem som komplement. Jag kommer nog också välja akupunktur som en del av smärtlindringen vid förlossningen med, om man svarar på akupunktur- kan det vara mkt effektivt då det som sagt kan vara avkopplande. Detta ville jag skriva. Men att gå omkring och ha dåligt samvete tjänar ingen på! Alla väljer det de vill göra. Det som är viktiga faktorer är ju de dom du skriver, bla BMI, rökning, för mkt koffein tex. Men även vid dåliga omständigheter blir kvinnor gravida. Och även om man inte hittar några " fel" som vid oförklarlig barnlöshet och msn gör allt " rätt" enligt konstens alla regler behöver man inte bli gravid. Det är ju det som är det läskiga och jobbiga att förhålla sig till, tyckte jag iaf.... Jag hoppas för dig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och dina erfarenheter! Väldigt många vittnar ju om avkoppling och välmående av akupunktur, vilket de också gör av t ex massage, att hänga på beachen, eller en god bok, dvs to each its own tänker jag, akupunktur eller annat :) Det jag reagerar på är att det sägs kunna behandla infertilitet, inte att det skulle kunna få personer att må bra på olika sätt - det kan det med all säkerhet få!

   O just som du säger, dåligt samvete ska ingen ha, vi kämpar alla mot samma demon och gör så gott vi kan!

   Grattis till graviditeten o tack för dina hopp-tankar :)

   Radera
 5. Jag tog som sagt chansen, inför tredje färska ( betalda försöket) med akupunktur och det kostade mig ca totalt 4500 -5000 kr. Värt det nu i efterhand ( slipper ta lån för 70 000 för privat behandling) om jag inte nu hade blivit gravid hade jag kanske inte kört akupunktur vid varje stimulering .... ;)

  SvaraRadera
 6. Det är en läkares skyldighet att behandla enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och inget annat. Sedan står det förstås var och en fritt att prova andra saker med sin egen kropp men varför har ni då ett behov av att någon annan ska ge sitt "tillåtande" - gör eller gör inte!
  Hoppas på succé för er alla oavsett! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att i den här sitsen med infertilitet upplever väldigt många redan skuld- och skamkänslor. Att vi gjort nåt "fel", inte är män/kvinnor/människor nog, att vi inte duger, att vi inte har koll, att vi missat nåt, att vi inte försökt tillräckligt, att det finns nåt magiskt fel som vi kan åtgärda om vi bara försöker tillräckligt... Det funkar ju för "ALLA" andra helt utan ansträngning, så varför ska det va så förbnt svårt för oss? O med det kommer ett behov av att finna stöd och legitimitet för sina val hos andra. Ett krux med det är dock, tänker jag, att vi då börjar hetsa varandra i olika riktningar, utan att mena det. Nån skriver att den provat akupunktur, eller nåt annat, o då går det som ett sus i infertilitetssvängen "ååååh men det har ju inte jag provat..."

   Så ungefär. Tack för succéönskningen! <3 <3

   Radera
 7. Har aldrig övervägt akupunktur. Fick testa en gång som smärtlindring som inte hjälpte ett piss. Nej jag tror som du! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig provat, men har förstått att detta med smärtlindring är högst individuellt. Jag tänker placebo, men jag vet faktiskt inte. Smärta är ju rätt subjektivt så kanske svårt göra studier på? Nu gissar jag rakt av :)

   Radera
 8. Jag har druckit illasmakande avkok en hel sommar och käkat dyra gojibär och legat på en stressig brits sida vid sida med typ fem andra patienter, hos en stressad sur och ointresserad doktor med rolexklocka. Lite moxalåda på magen, lite nålar här och var. Tror vi betalade uppåt 10 000 kronor totalt. Jag blev varken gravid eller avslappnad av det. (Men på sitt kontor hade den ointresserade och stressade doktorn en bild på en kvinna en man och en bebis och ett TACK.)

  SvaraRadera
 9. Men alltså... Din kommentar på min blogg fick mig att fälla en liten tår (fick säga till min make att min lins hamnat snett). Jag föreställer mig dig lite som Morgan Freeman i Bruce Almighty (ja, jag jämförde dig just med Gud), som även om du har det förjävligt och just nu inte kan sprida glädje, godhet, pepp och skratt till ett barn, så gör du det utan att tveka till andra sorgsna små själar online. Det är något så otroligt speciellt med det, Frugan - det hoppas jag att du förstår! Tack för din kommentar!

  SvaraRadera
 10. Här är du, spreading love and wisdom till världens befolkning: http://cdn.wegotthiscovered.com/wp-content/uploads/Bruce-Almighty-2.jpg

  SvaraRadera
 11. HAHAHAHAHA ok, alltså jag är ju i normala fall en kvinna av hybris, men nu fick jag nog onödigt mkt vatten på min kvarn. Jag kommer att bli helt olidlig nu!!!

  Fru Infertil Almighty. Well, why not? ;)

  Stor kram!

  SvaraRadera